Apa itu Gout?

Kongsikan Artikel Ini

Penyakit Gout ialah salah satu bentuk artritis yang di akibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki.

Istilah “gout” berasal daripada perkataan bahasa Latin, “gutta” yang bermakna ‘setitis’, disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait dengan ketul-ketul mendapan urat.

GOUT

Pesakit-pesakit yang menghidap gout mengalami peningkatan aras asid urik atau masalah penyingkiran asid urik, atau gabungan kedua-duanya sekali.

 

Tanda dan Gejala

Gambaran klasik tentang gout ialah sakit yang melampau serta mengejut, bengkak, kemerahan, dan kehangatan, serta kekakuan pada sendi. Pesakit mungkin juga mengalami demam gred rendah, dan biasanya menghadapi dua sumber kesakitan. Hablur-hablur dalam sendi mengakibatkan sakit keterlaluan ketika kawasan yang terjejas digerak.

Keradangan tisu-tisu di sekeliling sendi juga mengakibatkan kulit menjadi bengkak dan sakit, walaupun hanya disentuh dengan lembut; umpamanya, meletakkan selimut pada kawasan yang terjejas.

Gout biasanya menyerang ibu jari kaki (lebih kurang 75% daripada semua serangan pertama). Bagaimanapun, penyakit itu juga boleh menjejaskan sendi-sendi yang lain, seperti mata kaki, tumit, kekura kaki, lutut, pergelangan tangan, siku, jari, dan tulang belakang.

Dalam sesetengah kes, gout boleh terjadi pada sendi jari-jari kaki yang tidak dapat bergerak, disebabkan kecederaan dahulu yang mengakibatkan peredaran darah yang buruk.

Salah satu kaedah yang mudah untuk merawat penyakit gout ini adalah dengan pemakaian stokin kesihatan VKen.

Sarung Kaki / Setokin VKen ini diperbuat daripada 5 jenis Batu Mineral, dapat membantu…

  • Melancarkan sistem pengaliran darah dalam badan dan…
  • Mencair dan membuang sisa / mendapan kolestrol dan toxin dalam sistem darah kita.

 

What is Gout?

What is the Symptoms of Gout?

How Gout is diagnosed?

what is gout

 

How is plantar fasciitis diagnosed?

How can far infrared in the Vken Ultimate Energy socks help plantar fasciitis patient?

plantar faciitis

 “The Vken Ultimate Energy socks is impregnated with far infrared and four other ions. It emits beneficial far infrared rays (FIR) which will help increase the micro-circulation and reduce inflammation. Thus, restoring the plantar fascia ligament fibers as the FIR will stimulate cellular activities to help repair any damaged tissue.”

 

 Apa kata Dr.Salzihan mengenai penyakit gout yang di alaminya?

testimoni pesakit gout

“…tidak perlu lagi mengambil ubat pain killer setelah memakai stokin bertenaga Vken. Kesan lebam di kaki surut selepas beberapa hari memakai stokin vken.”

klik Testimoni lain…

Berminat untuk mendapatkan stokin vken?

tempah

vken footer

 

The following two tabs change content below.
Assalamualaikum. Nama saya, Emie Johari, seorang Usahawan Internet Wanita sepenuh masa yang menjalankan beberapa perniagaan di internet, di antaranya ialah Produk Kesihatan VKen ini. Ramai yang masih belum mengetahui tentang kewujudan produk ajaib ini dan saya ingin membantu memberi penerangannya kepada mereka yang mengalami berbagai penyakit kronik di luar sana. Kita berusaha dan bertawakkal. Selamat Mencuba! :)

Leave a Reply