Bagaimana Mencegah Penyakit Strok Dan Sakit Jantung ?

Kongsikan Artikel Ini

Bagaimana pula cara nak mencegah daripada terkena serangan penyakit strok atau sakit jantung ini ?

untuk info tentang strok, sila klik atikel sebelum ini… Apakah Perbezaan Antara Strok Dan Sakit Jantung ? 

 

Langkah-langkah Pencegahannya…

prevent stroke

Bagi mengurangkan risiko strok, beberapa langkah pencegahan boleh diambil seperti:-

 • selalu membuat pemeriksaan tekanan darah
 • tidak merokok dan selalu berada di kawasan bebas daripada pencemaran udara
 • jauhi meminum minuman keras
 • kerap melakukan senaman secara teratur
 • kurangkan pengambilan makanan terproses dan amalkan makanan secara sihat 80% alkali dan 20% asid
 • atasi masalah berat badan
 • selalu meminum air bersih, bebas daripada sebarang mineral dan pencemaran
 • awasi paras kolestrol
 • atasi masalah kencing manis (diabetes)
 • Amalkan penggunaan stokin V-ken dan Reborn Cream serta produk-produk V-ken yang lain

 

Jenis-jenis strok

Terdapat 2 jenis strok utama iaitu :-

 1. strok iskemia dan
 2. strok berdarah
Blood Vessel
Blood Vessel

 

Strok Iskemia

Strok iskemia terjadi akibat timbunan plak terbentuk di dalam arteri dan menghalang pengaliran darah. Pengaliran darah yang terhalang menyebabkan ketulan-ketulan darah beku terbentuk, lalu mengganggu bekalan darah ke otak. Strok terjadi apabila gumpalan darah menghalang arteri yang berhubung ke otak dan mengganggu bekalan darah.

 

Kerap kali, strok iskemia terjadi akibat dari timbunan kolesterol dan sisa lain di dalam arteri (atherosclerosis) sejak kita berumur 10 tahun. Satu tanda penting ancaman strok ini ialah Serangan Iskemia Sementara (TIA), juga dikenali sebagai strok mini.

 

Ia berlaku kerana gangguan bekalan darah yang sementara kepada bahagian-bahagian otak. Gejala-gejalanya amat serupa dengan strok sebenar, tetapi, tidak seperti strok yang serius, gejalanya muncul kurang dari 24 jam dan kemudian pulih sepenuhnya.

 

TIA adalah petunjuk yang sebahagian otak tidak menerima darah yang mencukupi dan terdapat risiko berlakunya strok. TIA tidak boleh sekali-kali dibiarkan dan perlu dibuat program pencegahan dan rawatan secepat mungkin.

 

Strok Berdarah

Strok berdarah adalah di mana saluran darah di dalam atau di sekeliling otak pecah, menyebabkan pendarahan. Penyakit darah tinggi yang lama dan tidak dirawat menyebabkan tekanan pada dinding arteri, menambahkan risiko ia pecah atau berdarah.

Apabila arteri pecah, darah dipaksa masuk ke dalam tisu otak dan akhirnya merosakkan sel-sel sehingga bahagian otak itu tidak dapat berfungsi lagi. Dipercayai bahawa tekanan darah tinggi merupakan faktor utama terjadinya strok ini, pengambilan garam yang berlebihan akan menyumbang kepada peningkatan tekanan darah.

Antara punca utama kepada pemasalahan ini adalah akibat daripada faktor pemakanan dan minuman serta pencemaran. Ini dapat dielakan sekiraya kita mengamalkan kesihatan yang baik, selalu melakukan senaman serta mengamalkan penggunaan produk-produk V-ken yang terbukti mampu mencegah dan merawat tanda-tanda awal Strok.

risiko strok

 

.

strok

Untuk menempah produk vken, sila klik

tempah

.

stroke1

 

The following two tabs change content below.
Assalamualaikum. Nama saya, Emie Johari, seorang Usahawan Internet Wanita sepenuh masa yang menjalankan beberapa perniagaan di internet, di antaranya ialah Produk Kesihatan VKen ini. Ramai yang masih belum mengetahui tentang kewujudan produk ajaib ini dan saya ingin membantu memberi penerangannya kepada mereka yang mengalami berbagai penyakit kronik di luar sana. Kita berusaha dan bertawakkal. Selamat Mencuba! :)

Leave a Reply