Bagaimana Penderitaan Pesakit Diabetes?

Kongsikan Artikel Ini

gangrene

Penyakit kencing manis sememangnya salah satu penyakit yang amat digeruni oleh kita semua kerana akibatnya boleh menyebabkan sehingga kaki dipotong. Begitu beratnya penderitaan pesakit diabetes ini.

pengidap kencing manis

Diabetes

Apakah kaitannya glukosa dan insulin?

Makanan yang dimakan akan dipecahkan menjadi molekul-molekul kecil dan glukosa, iaitu sejenis gula di dalam sistem pencernaan kita. Glukosa ini akan diserap oleh sel-sel badan untuk pertumbuhan serta tenaga. Bagi membolehkan glukosa masuk ke dalam sel-sel tadi, tubuh kita memerlukan “insulin”, iaitu sejenis hormon yang di hasilkan oleh pankreas.

Walau bagaimanapun, bagi pesakit yang mengalami diabetes, glukosa tidak dapat masuk ke dalam sel-sel darah mereka kerana tidak cukup insulin, sama ada kerana pankreas telah pun rosak  atau pun terdapat rintangan terhadap tindakan insulin.

Kencing manis yang kerapkali menyerang pada ibu hamil pula dipanggil Gestational Diabetes Mellitus (GDM).

diabetes-mellitus-cek-glukosa-darah

 

Antara anda-tanda dan gejala diabetes termasuklah :-

  • keletihan yang berpanjangan
  • dahaga yang berlebihan
  • kerap membuang air kecil, terutama pada waktu malam
  • penurunan berat badan yang tidak diketahui puncanya
  • penglihatan menjadi kabur
  • jangkitan kulit dan gatal-gatal di kawasan kemaluan luka yang lambat untuk sembuh
  • sering merasa kebas pada kaki

 

Komplikasi

Jika paras glukosa yang tinggi ini dibiarkan berlebihan dalam darah, ia boleh membawa kepada beberapa komplikasi seperti penyakit jantung, kerosakan pada buah pinggang, kerosakan pada saraf, kerosakan pada mata dan menjadi buta, mati pucuk dan angin ahmar.

Diabetes yang tidak terkawal boleh mengakibatkan jangkitan atau gangren, iaitu pada bahagian bawah anggota seperti kaki. Untuk mengelakkan dari jangkitan tersebut menjadi lebih serius, bahagian kaki yang terkena gangren terpaksa dipotong.

Pesakit diabetes paling menderita kerana dengan memakan ubat, sebenarnya bukannya untuk memulihkan, tetapi hanyalah untuk bertahan.

Pesakit diabetes yang makan ubat biasanya paras gulanya tidak pernah turun di bawah daripada 10, walau pun minum kopi tanpa susu manis atau gula. Mereka ini tiada jalan keluar melainkan terpaksa makan ubat juga.

 

Selain dari memakan ubat-ubatan hospital, ada rawatan alternatif yang lain iaitu menggunakan produk vken, terutamanya stokin vken. Ianya terbukti telah banyak membantu pesakit diabetes.

Stokin Vken

 

Testimoni Agen

testimoni diabetes

Lihat testimoni-testimoni pengguna produk vken di sini

The following two tabs change content below.
Assalamualaikum. Nama saya, Emie Johari, seorang Usahawan Internet Wanita sepenuh masa yang menjalankan beberapa perniagaan di internet, di antaranya ialah Produk Kesihatan VKen ini. Ramai yang masih belum mengetahui tentang kewujudan produk ajaib ini dan saya ingin membantu memberi penerangannya kepada mereka yang mengalami berbagai penyakit kronik di luar sana. Kita berusaha dan bertawakkal. Selamat Mencuba! :)

Leave a Reply