Bagaimana Sakit Buah Pinggang Terjadi?

Kongsikan Artikel Ini

buah pinggang

Buah Pinggang atau pun disebut juga sebagai ginjal adalah bertindak sebagai penapis.

Buah pinggang berbentuk seperti kacang merah di belah dua dan berada di bahagian bawah pusat ke arah belakang badan. Jika buah pinggang anda baik, maka baiklah seluruh badan anda dan jika buah pinggang rosak, maka rosaklah pula seluruh badan kerana buah pinggang tidak boleh berfungsi untuk menapis bahan yang tidak baik.

Dalam perubatan cina, buah pinggang di ibaratkan sebagai ‘ibu pada segala cecair di dalam badan’ dan daripada situ, wujudlah pula ‘Yin dan Yang’. Manakala perubatan barat pula mengistilahkan fungsi buah pinggang sama seperti cina cuma ia lebih khusus lagi.

Buah pinggang melakukan proses utama untuk mengekalkan keseimbangan kimia dalam cecair tubuh kita (proses keseimbangan ini dinamakan hemeostasis). Ia juga membersihkan sel kimia yang tidak diperlukan di dalam tubuh.

buah pinggang1

 

Proses ini memastikan darah kita hanya mengandungi campuran garam galian dan air yang cukup serta mengekalkan tahap asid-alkali di dalam cecair tubuh. Dengan berfungsi sebagai bahan penapis, buah pinggang memastikan bahan yang baik diserap ke dalam darah dan bahan yang tidak di perlukan oleh tubuh akan dikeluarkan dalam bentuk air kencing.

 

Buah pinggang boleh rosak kerana beberapa penyakit. Antaranya ialah – :

  • Keturunan
  • Jangkitan
  • Kerosakan disebabkan penyakit seperti darah tinggi
  • Diabetes mellitus
  • Mengalami penyakit-penyakit lain yang mula berjangkit ke buah pinggang.
  • Mengambil terlampau banyak bahan toksid seperti berlebihan asam dari makanan berjerok, bahan-bahan racun serangga dalam sayuran atau buah-buahan, toksid bahan-bahan pengawet dalam makanan, termapau banyak memakan makanan segera, dll.
  • Rosak kerana terlalu banyak mengambil ubat kencing manis, ubat darah tinggi, anti-biotik, steroid, dadah dan lain-lain atau beberapa sebab yang tidak diketahui.

Penyakit buah pinggang sukar difahami. Ia menyerang orang dewasa dan kanak-kanak sama ada orang itu sihat atau tidak atau bagaimana corak hidup seseorang.

 

 

Apa akan jadi kalau seseorang itu terlalu banyak makan ubat-ubatan hospital pada setiap hari untuk suatu tempoh yang panjang? Ubat-ubatan itu akan berada di buah pinggang untuk menjalani proses menapis. Bayangkan bagaimana jika sistem buah pinggang gagal berfungsi?

ubat

 

Ini lah antara akibatnya…

kanser buah pinggang

Memang menakutkan… Malaysia mencatatkan jumlah pesakit buah pinggang yang paling ramai!

news-cutting

newspaper-cutting

Brapakah kos rawatannya pula?

kos rawatan buah pinggang

Mahalnya… !

Adakah alternatif lain yang lebih murah untuk merawatnya?

The following two tabs change content below.
Assalamualaikum. Nama saya, Emie Johari, seorang Usahawan Internet Wanita sepenuh masa yang menjalankan beberapa perniagaan di internet, di antaranya ialah Produk Kesihatan VKen ini. Ramai yang masih belum mengetahui tentang kewujudan produk ajaib ini dan saya ingin membantu memberi penerangannya kepada mereka yang mengalami berbagai penyakit kronik di luar sana. Kita berusaha dan bertawakkal. Selamat Mencuba! :)

Leave a Reply